Що робити, якщо дитина вдарилася

0 Comments

Медична статистика каже: у перші два роки життя діти ударяються головою набагато частіше, ніж у інші періоди. Батьки відповідають: нам від цього не легше, бо удар головою – це удар головою, незалежно від того, скільки років дитині!

Ми згодні з батьками і дуже хотіли б звернутися до дітей: дорогі хлопці, сидіть тихо, не бігайте, не стрибайте, не лазьте там, де не належить. Щоправда, на успіх звернення не розраховуємо — адже, як відомо, у кожній дитині є по двісті грамів вибухівки, або навіть півкіло… А отже, нам, дорослим, треба освоювати ази швидкої допомоги при шишках, вони є ось тут https://priora.com.ua/shishka-na-golovi-vid-udaru-simptomi-naslidki-persha-dopomoga/!

Що робити, якщо дитина вдарилася

Отже, що робити, якщо ваша дитина впала і вдарилася головою?

Перше – ретельно оглядаємо місце удару і оцінюємо характер ушкодження, а далі:

  • Якщо видимих пошкоджень немає, дитина не втрачала свідомості, нормально дихає, нормально реагує на зовнішні подразники, вдаємо, що самі спокійні, заспокоюємо дитину, прикладаємо до місця удару холодний компрес.
  • Якщо утворилася гематома або шишка на голові від удару, до неї відразу потрібно прикласти лід або будь-який продукт, охолоджений у холодильнику, тобто приблизно на 15-20 хвилин зробити холодний компрес, потім відпочити дитині. Якщо дитина грудного віку, краще одразу звернутися до лікаря та не чекати інших тривожних сигналів.
  • Якщо дитина розітнула шкіру, і рана кровоточить, огляньте уважно. Якщо вона схожа на подряпину, достатньо обробити, якщо глибока і довга – то зверніться до лікаря, треба накладати шви.
  • Якщо дитина сильно вдарилася головою, і з’явилися симптоми тяжкої травми (нудота, блювання, запаморочення, непритомність тощо), якщо стан раптово чи поступово погіршився, потрібно негайно звернутися за медичною допомогою.
  • Протягом доби, як мінімум, спостерігайте: чи змінилася мова (має насторожити її уповільнення, заїкуватість, відсутність плачу у немовляти); чи є відхилення у поведінці (зниження активності, втрата апетиту, сонливість); чи є головний біль, запаморочення, часте блювання, зіниці різного розміру, синюшність під очима, виділення з вух або носа, блідість шкіри, судоми, слабкість кінцівок. Якщо помітили такі симптоми, навіть коли немає зовнішніх пошкоджень, негайно викликайте «Швидку».


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *