Фіолетова красуня з цілющими властивостями – перилла чагарникова

0 Comments

Ця яскрава родичка глухої кропиви – багаторічна рослина зі Східної Азії, у нас вирощується як літник. Примітна яскравою зеленою, строкатою, темно-фіолетового або пурпурним листям красивої форми, що нагадує листя кропиви.

Найбільш популярний вид перилли чагарникової – нанкинський (Perilla frutescens var. crispa syn. var. nankinensis). Полюбилася вона завдяки хвилястому краю розсічених листя. Цікаво, що перилла чагарникова – корисна овочева рослина, зелень якої можна вживати в їжу в свіжому вигляді в салатах або других стравах, розповідає блог 7tg.com.ua.

Фіолетова красуня з цілющими властивостями – перилла чагарникова

Листя перилли чагарникової багаті на вітаміни та мікроелементи (калій, кальцій, магній, залізо). До того ж, перилла володіє протизапальними і знеболюючими властивостями, допомагає при розладах травлення і застудах, тому раніше використовувалася і як лікарська рослина.

Висота кущиків 0,5-1,0 м. Чудово переносить стрижку, чому кущики тільки стають пишнішими. Периллу чагарникову найчастіше висаджують як бордюрна або фонове рослина, чудово відтіняє більш яскраві квіти.

Вирощують периллу чагарникову з насіння розсадним способом, для цього посів роблять у березні-квітні. Насіння довго сходять і повільно розвиваються сходи, але це тільки спочатку. Потім рослини дружно йдуть у ріст, головне – забезпечити їм багато світла, помірні тепло і вологість. Все як завжди: пікіруємо, доращиваем, прищипываем верхівки над 5-6 листом. Висаджувати в грунт потрібно вже при відсутності нічних заморозків, попередньо закалив рослини. Відстань між кущиками – мінімум 20 див.

Фіолетова красуня з цілющими властивостями – перилла чагарникова

Висаджують периллу на родючі вологі ґрунти з гарною освітленістю і захищені від протягів. В таких умовах рослина буде активно нарощувати зелену масу.

Якщо сподобався сорт і хочеться зібрати свої насіння, викопайте найкращий кущик і посадіть у горщик: його потрібно буде містити в приміщенні до весни. Взимку перилла зацвіте і до весни ви отримаєте власні насіння. Клопітка заняття, але захоплююче!


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *